A 2,300 sf single-family house on a very small inner city lot. The neighborhood is one of the city's oldest, but was ravaged by the Great Fire of 1917 and, more recently, by a new freeway half a block from the site.

The design negotiates between the remaining residential fabric and the new topographic conditions created by the over-under/bypass connections of the freeway. Situated near the low-point of the two-block area, the massing stacks up to correlate with the presence of the overpass half a block away. As it stacks the massing shifts to incorporate exterior spaces and to create multiple connections to a tiny site.

The massing takes cues from the relatively open, solid-void quality of a once dense neighborhood now only 50% built. By spatially absorbing exterior spaces of neighboring parcels and streets, as well as advancing and appropriating views for interior spaces such as porches and bedrooms, the house situates itself within a transforming, dynamic context.

The interior of the house is a direct amplication of these urban conditions and responses. The multi-faceted planes of the exterior walls define, through mass and materials, the spaces and elements of the residential interior, further linking the house to the city. At the center of the plan a skylight pierces the upper level to bring natural light to the main level, providing a vertical connection between the floors.


Project Award
2010 AIA Georgia Honor Award